Hindistan ve Çin Astrolojisi

Astroloji ile ilgili olarak çalışmalar yapmak Hindistan’da da son derece önemli bir şeydir. Hindistan’da astroloji araştırmaları Gupta’ların yönetiminde ve tıpkı kendilerinden önceki uygarlıklarda görüldüğü gibi özenle incelenmişti. Profesyonellerin hazırladığı takvimler meydana getirilmişti. Dinsel törenlerinin zaman hesapları yapılırken, yıldız falları bakılmış ve tarım için uygun ve şanslı günler tespit edilmişti.

Brahmaların astroloji araştırma ve çalışmalarında din önemli bir yere sahipti. Özellikle de takvim yaparken Brahmanizm etkili olan unsurlar içindeydi. Astroloji çalışmaları 5 çözümlemeye ayrılırken, her biri farklı dönemleri yansıtıyordu. Bunlar da özellikle astronomi ve astroloji çalışmalarında gerekli olan matematik araştırmalarını kapsıyordu.

Çin’de de astroloji merakı 1400’lü yıllara değin gitmektedir. Araştırmalarla meydana çıkan belgeler neticesinde Çin’de astrolojinin oldukça ileri bir düzeyde olduğu bilgisi sağlanmıştır. Bir yılı 165 gün ve ¼ ek gün olarak kabul etmişlerdir. Gözlemlerinin sonucunda da pek çok yıldız yeri ve görülen kuyruklu yıldızları tespit edip, ilk kayıtlarını da bu dönemde gerçekleştirmişlerdir.

Ayrıca ilk kez Çinli astrologlar sistematik olarak bir yıldız kataloğu meydana getirmişler ve milattan önce 352 yılında bir süpernova gözlemlemeyi başarmışlardır. Bu gelişmeler dışında Çin’de takvim meydana getirmek için bir kurulun bir araya getirildiği de bilinmektedir.

Çin astrolojisinde 60 senede bir tekrar etmekte olan güneşin hareket sistemi ve ayın devri üzerine inşa edilmiştir. 12 burçtan oluşan Çin astrolojisinde, bu burçlar değişik hayvan adları ile temsil edilmektedir. Çin astrolojisinde yer alan burçlar ayrıca 5 temel element tarafından da şekillenmektedir. Bu elementler ise metal, toprak, su, ateş ve odundur. Çin astrolojisinde yer almakta olan 12 burç da domuz, köpek, horoz, maymun, koyun – keçi, at, yılan, ejderha, tavşan, kaplan, öküz ve faredir.

Çin astrolojisinde her yıla adını veren burç sırası da değişmemektedir. Çin astrolojisinde burçlara adını vermekte olan hayvanlar ve sıraları belirlenirken bir efsane anlatılmaktadır. Çin imparatoru Jade’nin doğum günü kutlamaları sırasında bir anda kendisinin kaç yaşında olduğunu bilmediği aklına gelir ve bundan emin olmak için hayvanlar arasında yarışma düzenler. Bu yarışmada imparator nehrin karşısında duracaktır ve nehri geçen ilk 12 hayvana sırası ile yıl ismi verecektir.

Yarışma başlar ve nehri geçemeyeceğini düşünen fare öküzü ikna eder ve kendisi ile birlikte kediyi de nehirden geçirerek, ilk üç yılı paylaşmalarını sağlamaktır. Ancak nehirden geçilirken fare kediyi nehre iter ve kenara çıktıklarında koşar ve birinci olmayı başarır. 

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir