Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Yılda 400 milyardan fazla tüketilen kahvenin aslında sanıldığından çok daha faydası vardır. Günümüz de her ne kadar sabahları ayılmak için, akşamları keyif için içiliyor olsa da aslında kahve nin bilinen den çok daha faydaları vardır. Bazı araştırmacılara göre diyabetin önlenmesinde de oldukça etkili olduğu söylenir. Ayrıca karaciğer hastalıklarını azalttığı da bilinir. Kafein düzeyleri, kanda yaklaşık 15-45 dakikalık tüketimle zirveye ulaşır. Ve ardından metabolizma sayesinde hızlıca eritilir.

İlginizi Çekebilir: Kahve falının tarihçesi

Kahvenin Bilinen Yararları Nelerdir?

Kahvenin faydalarını saymakla bitiremediğimiz gibi gün içerisinde birçok kişi tarafından oldukça tüketilen sıcak içecekler arasında yer alıyor. Bununla birlikte artık günümüz de çok daha farklı kahve keyfi türleri ve çeşitleri de bulunuyor. Şimdi sizlere faydalarını sıralamak ve bu konuda aydınlanmanızı sağlamak istiyorum.

Kahvenin Faydaları

• Kafein alımının, parkinson hastalığının görülme sıklığını önemli ölçüde düşürdüğü saptanmıştır. Ayrıca kahvede bulunan kafein, Parkinson hastası kişilerin hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

• Kafein, sinir sistemini harekete geçiren bilinen bir ilaçtır. Vücuda girdiğinde kafein, kalp atım hızını ve kan basıncını yükseltir, enerji seviyelerini yükseltir ve ruh halini iyileştirir.

• İtalyan araştırmacılar, kahve tüketiminin karaciğer kanseri riskini yaklaşık %40 oranında azalttığını buldu. Ayrıca, sonuçlardan bazıları, günde üç bardak içilirse, risklerin %50’den daha fazla azaldığını göstermektedir. Kahvenin faydaları özellikle karaciğer için çok etkili olduğu doğrulanmıştır.

• Düzenli kahve tüketimi, karaciğerdeki safra kanallarının nadir bir otoimmün hastalığı olan primer sklerozan kolanjit (PSC) riskinin azalmasını sağlıyor.

• Alkollü içeceklerden oluşan karaciğer sirozu insidansını %22 azaltabilir. Araştırmacılar her gün iki veya daha fazla fincan kahve içmenin karaciğer sirozu ölüm riskini %66 azaltabileceğini öne sürdüler.

• Kahvenin faydalarından bir diğeri de yağ yakmaya yardımcı olmasıdır.

• Kafeinsiz kahve karaciğer enzim seviyesini düşürüyor.

• Kahve içmek kalp yetmezliğine karşı koruyor.  Günlük olarak kahve içenler, içmeyenlere göre daha düşük kalp yetmezliği riski taşıyor.

Araştırmacılar kahvenin faydalarının diğer birçok şey gibi, ne kadar kahve içildiğine bağlı olduğunu söylüyorlar. Düzenli olarak kafein tüketen insanlar, etkilerini zar zor fark edebilir. Bununla birlikte, kafeine karşı çok hassas olan bir kişi için, etkiler saatlerce veya ertesi güne kadar devam edebilir.

Diğer bilinen olası faydalar;

• En etkili bilinen yönü erken ölümün engellendiği,

• Multipl skleroz (MS) risk olanağını azaltır.

• Kolorektal kanser durumuna karşı koruma.

Düzenli siyah kahve (süt veya krema olmadan) çok düşük kalorilidir. Tipik bir sade kahve sadece 2 kalori içerir. Tabi buna ek olarak şeker ve süt eklendiğin de kalori artacaktır.

Kahve bir numaralı antioksidan kaynağıdır. Araştırmacılara göre gün içerisinde tüketilen bir ya da iki fincan kahvenin zihne de oldukça etkisi olduğu söylenir.

Ayrıca çalışmalara göre bazı kişiler için kalp atışını da hızlandırdığı bilinir. Normal şartlar da bu kafein insan vücuduna hiç bir şekilde zarar vermeyeceği de söylenir. Tabi bu konuda rahatsızlık duyuyor ya da hissediyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir.

Kahvenin Riskleri Nelerdir?

Kahvenin faydalarının yanı sıra bazı riskleri de olduğu araştırmalar sonucu ulaşılmıştır.

• Çok fazla kahve içmek, bazı olmayan olumsuz etkilere neden olabilir. Kafein, hastalığı olmayan bireylerde, önceden var olan anksiyete bozukluklarına sahip olanlar gibi, endişe semptomlarına neden olabilir.

• Ek olarak, “kafein kullanımı, kendi kendine ilaç verme veya kafeinin kendisinin ruh halindeki değişimlere neden olduğu teorisi nedeniyle depresyon belirtileriyle de ilişkilidir.”

• Hamile kalmayı planlayan kadınlar dikkatli olmalıdır. Kahvenin bir kadının hamile kalma şansını azaltabileceği saptanmıştır.

• Hafif hipertansiyonu olan genç erişkinlerde kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.

Bir cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir